Maliproject
E-mail ons
  • Home
  • Hoe het begon
  • Het land Mali
  • Nieuws
  • Actuele projecten
  • Afgeronde projecten
  • Brieven uit Mali
  • Mali trofee
  • Foto & video impressies
  • Sponsors
  • Contact

Brief van M’Bimba Dembelé, initiator Radio Kanuyah (De liefde van God) en school Le Bon Berger (De goede Herder)

Van M’Bimba ontvangen we op gezette tijden brieven en dan wisselen we nieuws over zijn en onze familie uit, over de voortgang van Le Bon Berger etc.  Op 4 maart jl. 2017 ontvingen we een heel opmerkelijke brief : 
……….”School en radiostation doen het voortreffelijk en in het Grote Huis van Le Bon Berger komen de hele dag door mensen of telefoontjes van mensen, die ons willen bedanken en moed in willen spreken: We oogsten nu de vruchten van de boom die God hier via jullie geplant heeft! Onze radio heeft geweldige uitzendingen en onze school oogst heel veel resultaat. Jullie moeten weten, dat waar jullie hier aan begonnen zijn, té belangrijk is om dat te laten verdampen of teloor te doen gaan. Ik wil zodanige maatregelen nemen dat ik er zeker van ben, dat dit evangelische project doorgaat ook als ik er niet meer ben.”

Brief van Famakan Keita, gepensioneerd directeur basisscholen Maréna/Tintilla
Gedeelten uit brief d.d. Maréna, 8 maart 2016

“Op deze 8 maart 2016, internationale vrouwendag van alle vrouwen op de wereld,  denk ik nu vooral aan Addie,en schrijf ik jullie met veel plezier deze brief:
  • Ik heb met grote voldoening jullie brief gelezen, met name over de drinkwaterpompen/putten. Drinkwater is van essentieel belang voor het leven in een gemeenschap. Vervuild water is oorzaak van vele ziekten. Na de bouw van de stuwdam zijn onze dorpen in 1987 voorzien van waterputten en drinkwaterpompen. Sedert die datum werken de pompen en het is geen wonder dat vele het nú opgeven. Reparaties werden tot nog toe gedaan door de Associations des Femmes, door jongeren en door anderen van goede wil. De onderdelen die vervangen moeten worden, zijn erg duur en vaak niet verkrijgbaar. Die aanhoudende moeilijkheden zorgen er voor, dat de bewoners weer traditionele putten graven, die niet schoon drinkwater verschaffen.
  • Na de bouw van de nieuwe schoolgebouwen in Maréna en Tintilla, zijn jullie – in samenwerking met Casper, op voorstel van Casper - verder gegaan met de reparatie van de reeds bestaande schoolgebouwen, de bouw van toiletgebouwen/urinoirs en dan nu de reparatie van de waterpompen. Hiermee voorkomen jullie vervuiling van de natuur en dragen jullie bij aan zorg voor scholing en gezondheid……………
  • Een precaire situatie wil ik nog onder jullie aandacht brengen. In 2005 hebben jullie ooit geholpen met geld voor een voedselbank….door noodsituaties op schoolgebied is dit geld verbruikt, zoals verantwoord destijds in een brief aan jullie. De “période de soudure” breekt nu  weer aan: dit betekent ondragelijke hitte en uiteindelijk geen voedsel meer. En weer dient zich de noodzaak van een voedselbank aan: het aanleggen van een graanvoorraad voor de période de soudure”.
De kleine bibliotheek van 600 leesboeken, die we indertijd via Biblionef Den Haag en Parijs ontvingen, functioneert prima. Er wordt geleend, gelezen door leerlingen en onderwijzers. Het is van onschatbare waarde.
Momenteel, maart,  is de verschrikkelijke warmte begonnen….meer dan 40⁰….mensen en dieren lijden hieronder…………………………”
En dan volgen er goede wensen voor onszelf, voor onze familieleden, voor de moeder van Casper, voor alle goede gevers aan het Maliproject.
Famakan (praktizerend moslim) sluit af met: Ik wens jullie allen een goed Paasfeest toe!

30 september 2014

Brief Famakan Keita, geschreven Maréna 30 september/ gepost in Bamako 17 oktober, ontvangen 26 november 2014

Beste Addie en Cees,

Met zeer warme gevoelens schrijft ik jullie deze brief. De vakanties zijn voorbij. De kinderen die gedurende 3 maanden hun ouders hebben geholpen met het bewerken van de velden, zullen weer hun dagelijkse gang naar school gaan maken vanaf 7 oktober a.s. Dit jaar zullen  de leerlingen met nog meer plezier naar school gaan : ouders, leerlingen, onderwijzers en  autoriteiten verheugen zich op die eerste schooldag: de drie gebouwen hier in Maréna (de twee van de onderbouw klas 1 t/m 6, en het nieuwe van de bovenbouw klas 7 t/m 9) zien er weer schitterend uit, alsof ze alle drie pas gebouwd zijn – nieuwe schoolgebouwen. Casper van Coolcamp en Bama (de aannemer) hebben het bewijs geleverd van moed en goede wil. Ze waren iedere dag in Maréna en stonden de arbeiders steeds terzijde: het ziet er prachtig uit. Werkelijk, ik ben zeer tevreden en blij.

Jullie inspanning getuigt van liefde voor mensen; jullie en jullie donateurs hebben de weg gekozen die tot bijzonder geluk leidt: de kinderen die gedurende de afgelopen tien jaren en in de komende tientallen jaren in deze klassen opgeleid worden, zijn de toekomstige leraren, doktoren, kunstenaars etc. van Mali.

Hoewel ik besef dat jullie leeftijd mee gaat spelen, ben ik er haast zeker van dat jullie donateurs  zich nog een zevental jaar zullen willen verbinden om te helpen waar het nodig is in de wereld. De steun van Nederland is overal in Mali aanwezig en toch wel in het bijzonder in de regio Maréna/Manantali! Als onze middelen het toestaan zal de nationale televisie aanwezig zijn bij het feest ter gelegenheid van de ontvangst van jullie in Maréna. De dorpen Nantéla en Dialokoto hebben wat betreft scholenbouw nog hun hoop gevestigd op jullie. Het feest in Nantéla ter gelegenheid van jullie bezoek in januari jl. was een succes.

Er viel te weinig regen in de afgelopen regentijd en dat heeft gevolgen voor alles wat gezaaid is. De oogst zal onvoldoende zijn.

Om de regentijd door te komen, hebben we mijn huis sterker gemaakt maar doordat er maar erg weinig regen gevallen is, heeft mijn huis de regentijd kunnen doorstaan. Met mijn familie gaat het goed en we hopen dat jullie ons nog een keer komen bezoeken.

We leven in de schaduw van de dreiging van het ebola virus; tot op heden zijn er nog geen gevallen in Mali, Gode zij dank.

Ik sluit af met het volgende verzoek:

Bij het gebouw van de klassen 7, 8 en 9 hier in Maréna, hebben we een plek bestemd voor de bouw van toiletten, c.q. traditionele latrines. Het is zo belangrijk dat de jongeren toegang krijgen tot de mogelijkheid van goede hygiëne om ziekten te voorkomen (toelichting: bij de bouw van dit schoolgebouw in 2010 gaf de bouwcommissie ter plekke voorrang aan het bouwen van een directiegebouwtje, hierin hebben daarna de boeken uit Parijs en Den Haag een plekje gekregen.). Graag breng ik dit onder jullie aandacht. Zouden Casper en Bama zorg kunnen dragen voor de bouw van de latrines voor de klassen 7, 8 en 9?

Ik groet alle donateurs, jullie: Cees en Addie, kinderen en kleinkinderen,

Tot spoedig,  Famakan Keita, gepensioneerd hoofdonderwijzer te Maréna

Powered by Create your own unique website with customizable templates.