Maliproject
E-mail ons
  • Home
  • Hoe het begon
  • Het land Mali
  • Nieuws
  • Actuele projecten
  • Afgeronde projecten
  • Brieven uit Mali
  • Mali trofee
  • Foto & video impressies
  • Sponsors
  • Contact

Nieuwsbrief Maliproject, januari 2021

Aan onze vrienden/donoren van het maliproject,

Allereerst wensen wij U allen een goed 2021 toe en bedanken wij U voor de giften die U in 2020 aan het Maliproject hebt gegeven.
Eind december sloten we een jaar af van onrust in Mali èn van stakingen van het onderwijzend personeel. Geen onderwijs, en nu in 2021, weer geen onderwijs i.v.m. de dreiging van corona.
In “onze” school Le Bon Berger in 2020 grote onrust: wisseling van financieel beheer en directeur. In 2021: geen nieuwe leerlingen voor Le Bon Berger. De school moet sluiten vanwege het feit dat de ouders i.v.m. aangekondigde hogere tarieven voor het schoolgeld massaal met hun kinderen vertrekken en een nieuwe school gaan beginnen. Hoe de mooie 6 lokalen gebruikt zullen gaan worden? Daar zijn we heel benieuwd naar.
In het hoofdgebouw van Le Bon Berger wordt een groot deel van de ruimten in beslag genomen door het radiostation KANUYAH – God is liefde -. Na de verhuizing van Sollo naar Manantali, hoofdgebouw Le Bon Berger, is de FM zender sinds 2008 in de lucht. Heerlijk om dit te kunnen melden.
Wat betreft de drinkwatervoorziening het volgende: de vele dorpen in het gebied Bafoulabé, het gebied rondom de stuwdam van Manantali, zijn vanaf 1987 voorzien van drinkwaterputten. Aangezien de bevolking van deze dorpen in de tussentijd zeker wel verdrievoudigd is en het aantal drinkwaterputten niet, worden de handpompen dag in dag uit gebruikt, waardoor veel slijtage en reparatie nodig is. Toen in 2013 Casper Jansen in Manantali ging wonen, ging het Maliproject hem helpen bij het repareren van de pompen. De meer dan 30 pompen hebben alle inmiddels een beurt gehad. Maar dit probleem vraagt om een betere oplossing, i.c. het slaan van nieuwe putten. Hierover gaan Casper en wij de mogelijkheden bekijken. Met het aanschaffen van materiaal om putten te boren, is heel wat geld gemoeid en zal er weer fondswerving moeten plaatsvinden.
Uitgangspunt van ons Maliproject was en is: scholing, gezondheid en rechtvaardig bestuur zijn van levensbelang voor mensen, voor een bevolking.
Lieve mensen, 2021 is alweer een maand oud, overal zijn veel onzekerheden vanwege de covid-pandemie. Vandaag medio januari lezen we in Trouw om “met de dag te durven leven” om gemoedsrust te behouden. Je bent gezegend als je dat kunt! Maar als je dan ook maar weet dat er morgen te eten en te drinken is!
Als die zekerheid er niet is, zoals dáár ter plekke, in de dorpen van Bafoulabé, Mali, kunnen wij als maliproject met Uw hulp een verschil gaan maken.
Picture
HOOP
Daar waar wolken tranen met tuiten huilen en een grauwsluier over de wereld schuift, ontvouwt zich opeens een kleurenpalet.
Alsof een onzichtbare schilder, een teken  van hoop heeft neergezet en laat zien:  Licht dat wordt gebroken, bevat nog altijd een waaier van kleur.
Greet Brokerhof-van der Waa
Giften/bijdragen – het maliproject kent geen strijkstok: iedere gegeven euro wordt daar ter plekke besteed - kunnen gestort worden op het banknummer van de Diaconie van de Hofkerk te Goor met vermelding van MALIPROJECT: NL66SNSB 090 87 63 743 o.v.v. Maliproject.

​Cees van der Sluijs en Addie van der Sluijs-Goud

Nieuwsbrief Maliproject juli 2020

Beste Maliproject-vrienden,
 
Er zijn bijzondere ontwikkelingen gaande binnen het Maliproject. Zoals we indertijd, in maart 2013 vertelden over de komst van Casper Jansen in Manantali en die ons ging helpen met de voltooiing van de 2 schoolgebouwen van Le Bon Berger, is nu Pascal Adams Théra op ons Malipad gekomen. Cees heeft in 2018, bij zijn bezoek aan Mali, kennis gemaakt met Pascal. Hij is theoloog, tuinbouwkundige en onderwijskundige. Hij is directeur van de organisatie l´ONG in Mali/Bamako, die als motto heeft: “Donnez leur vous-mêmes à manger” (Lucas 8: 13); sinds 2018 woont hij in Manantali.
In 2018 sprak Cees met hem af dat hij contact ging opnemen met M’Bimba Dembelé om eventueel ’s avonds tuinbouwonderwijs te gaan geven in de gebouwen van Le Bon Berger. Zó is het contact van Pascal met Le Bon Berger gelegd. Zoals we al eerder in de nieuwbrieven van  november 2018 en december  2019 aan jullie gemeld hebben, ontstond terugloop van het aantal leerlingen van Le Bon Berger èn uiteraard hierdoor financiële moeilijkheden.
Pascal heeft ons voorgesteld het financieel beheer van de school – door de schooldirecteur
M’Bamba Dembelé – door te lichten; wij hebben toestemming en opdracht daarvoor gegeven, waarbij laakbaar handelen door deze schooldirecteur is geconstateerd. M’Bimba heeft de directeur ontslagen. Pascal neemt vanaf heden het management van de negenklassige school op zich (Frans systeem: 6 klassen basisonderwijs en 3 klassen voortgezet onderwijs) en er is een nieuwe, jonge schooldirecteur benoemd.
Er zijn plannen gemaakt voor zomeronderwijs (vrijwel het hele schooljaar, heeft het onderwijs in heel Mali plat gelegen i.v.m. staking van de leraren !) èn er is een mooie folder gemaakt voor leerlingwerving.
Hoewel het Maliproject nooit het onderwijsgeven heeft bekostigd – we hebben ons steeds bezig gehouden met het verschaffen van de middelen (gebouwen en leesboeken, en toiletgebouwtjes onder leiding/initiatief van Casper: het repareren of vernieuwen van drinkwaterputten in de 30 dorpen die in 1985 verplaatst zijn i.v.m. de grote stuwdam) – is er in 2018/2019 wèl geld naar toe gegaan om Le Bon Berger te laten voortbestaan.
Nú is er geld besteed aan het uitvoeren van het financieel onderzoek en voor het maken van folders en affiches om leerlingen te werven.
Jullie als vrienden/donateurs van het Maliproject danken we voor alles wat steeds weer mogelijk is door jullie bijdragen.
Casper en wij vormen als Maliproject een geweldig trio; wekelijks overleggen we via Whatsapp waarbij we kostelijk kunnen lachen om herkenbare situaties.  Gisteren 19 juli 2020 meldde Casper echter tijdens ons koffiegesprek dat er ook in Manantali geruchten zijn, dat er jihadisten oprukken. Zorgelijk! Zoals Cees en ik gedankt hebben voor “the gift from Heaven” in de personen van  Casper en Pascal, bidden we nu om Hoop, hoop op toekomst voor goed onderwijs en op vreedzaam en menswaardig samenleven.
Cees en ik wensen jullie allen een goede zomertijd toe, ondanks de beperkingen van de corona pandemie. En we brengen met enige nadruk het banknummer van het Maliproject onder de aandacht: NL66SNSB 0908 763 743, Diaconie Hofkerk Goor o.v.v. MALIPROJECT.
Cees van der Sluijs en Addie van der Sluijs-Goud

Nieuwsbrief Maliproject voorjaar 2020

Picture
Beste Mali-project vrienden,

 Twee emmertjes water halen, 2 emmertjes pompen………

De vrouwen van Tintilla: wat een plezier hebben ze er in! Water halen bij een kraan….ongekend! 

Via Casper kwam in januari jl. bij het Maliproject de vraag binnen of we zouden kunnen helpen bij het boren naar drinkwater in het dorp Tintilla. Tintilla het dorp waar door het Maliproject in 2013 een mooi 3-klassig schoolgebouw is gebouwd. 
Om één van de werkzaamheden van vrouwen – het halen van drinkwater uit spaarzaam aanwezige pompen vaak aan de rand van het dorp -  te verlichten is men in de loop van jaren in Tintilla geld gaan sparen voor het boren van een put met een elektrisch aangedreven pomp. De elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen. € 4.000,- heeft men bij elkaar gebracht en het project kon uitgevoerd worden. Meestal wordt er water aangeboord op 50 m diepte….echter: er moest tot 113 m geboord worden om water te vinden. Maar dit ging ook meer geld kosten: € 2.000, -. 
Ook dankzij de opbrengst van de avondmaalscollecte op 2 februari jl. heeft Maliproject kunnen helpen: water kan nu in het dorp gehaald worden en pompen is niet meer nodig! Direct kwamen hier via WhatsApp de dankbetuigingen binnen! Wat bijzonder die moderne communicatie! Live enthousiast contact!
Beste mensen….dit hebben we niet eerder beleefd….zulke enthousiaste mensen, bijna in vervoering omdat ze water zien stromen uit een kraan!
Ook wat de school Le Bon Berger in Manantali betreft hebben we hoopvolle berichten gekregen. Als de scholen weer beginnen in september/oktobera.s., hoopt Le Bon Berger weer een nieuwe start te kunnen maken met een nieuwe directeur. M’Bimba Dembelé, initiator van school Le Bon Berger en van radiozender Kanuyah (God is Liefde), heeft mandaat verleend aan de nieuwe directeur Pascal Adams Théra voor het leiding geven aan het onderwijs en het leiding geven aan het financieel beleid + controle.
Beste mensen, hoopvolle berichten en we hopen en bidden dat het corona-virus – ook daar ter plekke – geen slachtoffers zal maken. Onze vriend Casper Jansen is de medewerker van het Mali-project daar ter plekke. Heel vaak hebben we via de WhatsApp gesprekken contact met hem. Alweer: wat een zegen deze moderne communicatiemiddelen! Toen Cees in 2004 voor het eerst naar Mali ging, belde een secretaresse vanuit Den Haag op, dat hij op de plaats van bestemming was aangekomen!
Hieronder nog een paar foto’s vanuit Tintilla.
Ontvang allen onze hartelijke dank voor de giften die ontvangen worden op de bankrekening  Diaconie van de Hofkerk Goor, onder vermelding van 
maliproject: NL66 SNSB 0908 763 743.
Cees en Addie van der Sluijs-Goud, T 0547-333448

Picture
Picture

! Help de watervoorziening in Tintila !

pp bericht van Casper Jansen, Manantali, MALI donderdag 16 januari 2020.

Ben gister bij Tintila geweest. Ze waren hard aan het werk. De watertoren zijn ze aan het plaatsen, de zonnepanelen etc. Hopen over een paar dagen een functionerend systeem te hebben.
Financieel zitten ze in de zorgen. Origineel begroot op 5 miljoen Cefa hebben ze 4 miljoen bij elkaar geschraapt. Toen moest er veel dieper dan verwacht (113m) geboord worden i.p.v. de verwachtte 53m.
En kost het geintje 1,5 miljoen meer. Ze zitten nu met een gat van 2,5 miljoen en de wens om het water richting school en klein ziekenhuisje te brengen.
Hun vraag of ze hulp van ons kunnen krijgen. Ik stuur je een foto. Casper!

N.B. 1 miljoen Cefa = € 1540.

Download hier de PowerPoint presentatie met foto's​

Nieuwsbrief Maliproject november 2019

Beste Maliproject -vrienden,

Het afgelopen jaar is een moeilijk jaar geworden voor het scholenproject: Mali, een land in beroering. 
Op de overheidsscholen is er door stakingen van het onderwijzend personeel heel weinig les gegeven in 2018/2019 en via Casper Jansen en M’Bimba Dembelé kwamen de verhalen naar ons toe.
Op Le Bon Berger is er grote beroering geweest (zie de vorige 2 nieuwsbrieven, maart en november 2018). Doordat de directie van de stuwdam besloot het schoolgeld voor de kinderen van werknemers, niet meer direct naar Le Bon Berger over te maken, maar aan de betreffende werknemers uit te betalen, liep het leerlingenaantal dramatisch terug, ondanks het feit dat de kwaliteit van onderwijs op overheidsscholen (schoolgeld 1 euro per jaar) veel minder is. En ondanks een sponsoring van 23 leerlingen door het Maliproject en andere maatregelen (verlaging schoolgeld, verlaging salarissen onderwijzers), is in standhouden van de basisschool waarschijnlijk niet haalbaar. We wachten verdere ontwikkelingen af.
Er wordt onderzocht om in samenwerking met Casper Jansen èn met Elie Théra, voorzitter van het Jeugdcomité van de Raad van Protestantse kerken in Mali, volwassenonderwijs te starten om mensen mogelijkheden te geven in hun onderhoud te voorzien. Gedacht wordt aan onderwijs in tuinieren en bomenaanplant (in het kader van het stoppen van de verwoestijning door weinig regenval) èn aan opleiding voor horeca/restaurant.
Wat betreft de tweede bezigheid van ons Maliproject: door samenwerking met een grote organisatie van Chr. radiostations in Mali en Kenya heeft Radiostation KanuYah (God met ons) thans héél het grote hoofdgebouw in gebruik genomen. Er zijn 18 medewerkers werkzaam. Het gebouw is inmiddels met middelen van deze  radiostationorganisatie van binnen en van buiten prachtig opgeknapt, zelfs voorzien van airco. De zendapparatuur van Kanuyah is met geld uit het Maliproject, vernieuwd en gemoderniseerd.   
Over de derde betrokkenheid van het Maliproject, de vernieuwing en renovatie van drinkwaterpompen, waar met name onze partner Casper Jansen mee bezig is, is te melden dat ca. ruim 32 pompen in de directe omgeving van ons scholengebied, gerepareerd of vernieuwd zijn. Er komen steeds nog weer aanvragen binnen en Casper probeert met name op zaterdag in samenwerking met een plaatselijk loodgieter aan alle hulpvragen te voldoen.
Ja, lieve mensen, afgelopen jaar/schoolseizoen is er veel gebeurd op die plek daar in Mali. 
Casper was in oktober in Nederland (o.a. voor een medische check) en hij is nu  weer terug naar zijn www.coolcampmali.com.
Wij blijven jullie op de hoogte houden en brengen met klem de bankrekening van ons Maliproject (www.maliproject.nl) onder jullie aandacht: 

NL66SNSB 0908 763 743, Diaconie Hofkerk Goor, o.v.v.  MALIPROJECT

C.B. van der Sluijs en A.C. van der Sluijs-Goud.

NIEUWSBRIEF MALIPROJECT – NOVEMBER 2018

! Le Bon Berger in moeilijkheden !
Beste Mali-project vrienden,

M´Bimba meldt ons dat basisschool en bovenbouw (klas 7, 8 en 9) van Le Bon Berger begonnen zijn op 1 oktober jl. met een totaal aantal leerlingen van 28! Voor de Christelijke school met meer dan 100 leerlingen en zeer goede resultaten dreigt sluiting. Het team heeft pogingen ondernomen om leerlingen terug te krijgen, maar zonder resultaat.
De ellende begon toen er een verhoging van schoolgeld werd bekend gemaakt. Op deze particuliere school in Manantali, die door ons Maliproject in 2013/2014 van gebouwen kon worden voorzien, wordt kwalitatief zeer goed onderwijs gegeven, maar deze particuliere school kan alleen bestaan door het heffen van schoolgeld omdat de salarissen door de school zèlf moeten worden betaald. Bij de aanvang van de school in 2013 was het M’Bimba en ons duidelijk dat Maliproject niet salarissen gaat betalen: daarin zal de school zèlf moeten voorzien.
Op de publieke scholen in Mali hoeft geen schoolgeld betaald te worden; de ouders moeten alleen hun kinderen voorzien van schrift en balpen. Dit openbaar onderwijs heeft klassen met soms 100 ll per klas. Momenteel wordt er veel gestaakt door de onderwijzers vanwege onderbetaling. Het opleidingsniveau op deze scholen is in het algemeen laag. En als de jongelui van school komen, is er geen werk; ze zijn dan gedwongen op dezelfde manier als hun ouders te overleven. Een leefwijze die de jeugd niet meer wordt geaccepteerd. Op deze manier is er een grote groep jongeren die gefrustreerd rondhangt en vatbaar is voor 1. Radicalisering en 2. Vertrek naar het rijke Europa. 3. Vertrek naar de goudmijnen: alle 3 mogelijkheden zijn levensgevaarlijk!
Le Bon Berger kan voortbestaan als er minimaal 43 leerlingen bij komen. Na rijp beraad hebben wij M’Bimba en zijn team gemeld dat wij nu, op dit ogenblik, met de reserve die we op de rekening hebben staan, 14 leerlingen kunnen sponsoren. Voor de keuze van de leerlingen zijn criteria afgesproken. Wij adviseren hen dóór te gaan met de 28 leerlingen in 2 combi-klassen en dus ook met 2 onderwijzers. Mochten er 14 leerlingen bij komen, dan kan mogelijkerwijs een derde klas gevormd worden. De kwaliteit van het onderwijs op deze Christelijke school zal het verschil moeten maken! Het schoolgeld bedraagt 20.000 cefa per maand (20.000 : 650 = E 30,75 per maand, 9 x 30,75 = E 277,- per jaar).
Beste Maliproject-sponsoren gedurende al vele jaren: het doet ons goed om de zorgen over Le Bon Berger in het bijzonder en de zorgen over de bevolking op die plek in Mali, met jullie te delen. M’Bimba voegt daar in het bijzonder aan toe zijn zorgen over dat wat de tot nog toe bestaande verdraagzaamheid tussen moslims en christenen zal gaan aantasten: de bouw van de moskeetjes door Qatar in ieder dorpje, gehuchtje, en de daaraan verbonden koranscholen voor de kinderen (na schooltijd). Cees meldde dat hij bij zijn bezoek aan Manantali/Maréna/Tintilla in januari jl. veel meisjes hoofddoeken zag dragen; voorheen kwam dit niet voor.
We blijven als Maliproject bezig mèt Casper wat betreft de renovatie van de waterpompen, en daarnaast leggen we déze roep om hulp niet naast ons neer.
Giften zijn van harte welkom op de bekende bankrekening NL 66 SNSB 090 87 63 743, Diaconie Hofkerk Goor met vermelding van Scholenproject Mali.
Hengevelde, Cees en Addie van der Sluijs-Goud

Nieuwsbrief maart: bezoek Cees van der Sluijs aan Manantali

Na een fijn verblijf van 4-24 januari 2018 op Cool Camp bij Casper Jansen ben ik met veel goede indrukken uit Mali teruggekomen. De laatste reis van Addie en mij was 4 jaar geleden (2014)en dit was voor mij verblijf no. 13 in Mali. Ik probeer puntsgewijs mijn ervaringen en indrukken te vertellen:
  • De Radiozender FM Kanuyah, God is Liefde, gehuisvest in de school Le Bon Berger is dit jaar 10 jaar in de lucht en is een volwaardig radiostation geworden. Heel bijzonder!
  • De school is gestart met klas 1-6 , le 1e cycle. Binnen 4 jaar is er nu ook klas 7,8 en 9 le 2e cycle. Er zijn plannen in de maak met de directie van Le Barrage de Manantali om een Lyceum en een Hogere Technische school te stichten. M’Bimba Dembélé de initiator van Le Bon Berger heeft het er erg moeilijk mee, dat ik er misschien voor het laatst ben. “The Almighty Who brought us together ten years ago now wants us to part for the rest of our lifes”. M’Bimba wil graag dat het partnership blijft bestaan.
  • Samen met Casper hebben we de toiletten op de markt van Manantali geopend: toespraken van de burgemeester en Chef de ville.
  • Samen met Casper hebben we de meeste van de 34 gerepareerde waterpompen bezocht. Knelpunten bij deze pompen van Indiase makelij zijn de as en de 2 kogellagers in het pomphoofd. Vanuit Nederland heb ik lagers, gemaakt van teflon, meegenomen. Deze zijn gemaakt door Nederlanders die op Cool Camp gelogeerd hebben en meehelpen de duurzaamheid van de pompen te verhogen..
  • Op 13 januari was er een grote Tam Tam georganiseerd door onze vriend Famakan Keita, gepensioneerd directeur van de school in Maréna en werker/kontakt van het eerste uur. Djembé band, het volkslied van Mali met vlag hijsen van Nederland en Mali , een parade van de leerlingen een voordracht door 2 leerlingen en nog meer toespraken van hoogwaardigheidsbekleders met een slotwoord door Casper en mij. Dit alles uit dank voor de bouw van de toiletten bij 4 scholen en de renovatie van 6 lokalen en de restauratie door Casper van meer dan 30 waterpompen en alles gefinancierd vanuit het Maliproject. Ook hier in deze moslimdorpen zijn we 10 jaar actief. In Tintila kregen we net als een aantal jaren geleden een ram kadoo.
  • Op maandag 15 januari hadden we afspraken met de burgemeesters van Manantali en Koundian. Er kwamen verzoeken over de reparatie van een afschuwelijk slecht onderhouden weg en in de commune Koundian, op 35 km afstand van het huis van Casper, is ook nog een groot aantal kapotte pompen. Casper zal bekijken of hij een workshop kan houden in Koundian en instructie kan geven aan de lokale loodgieter op die plek.
  • Wat de stroomaanleg naar de scholen betreft, zal Casper met de oudercommissie bezien of er avondlessen gegeven gaan worden en of er middelen zijn om de elektriciteit te betalen (prepaid). Pas dan heeft het zin om stroomvoorziening aan te leggen.
Prioriteit blijft de reparatie van de waterpompen, die nu allemaal 25-30 jaar oud zijn en ook in dorpen van een verder weg gelegen commune.
Mijn algemene indruk is dat de levensstandaard iets omhoog gegaan is de laatste 4 jaar. Helaas trekken ook hier veel jongeren naar de hoofdstad Bamako of naar Kéniéba waar goud gedolven wordt onder erbarmelijke omstandigheden.
Nu ik enkele weken thuis ben vraag ik mijzelf af of het echt de laatste keer geweest is dat ik in Mali was!.
Cees van der Sluijs, www.maliproject.nl, bankrekening NL66SNSB 0908 763 743, Diaconie Hofkerk Goor, giften o.v.v. MALIPROJECT

Nieuwsbrief januari 2018

Beste Maliproject-vrienden,

Op het moment dat ik dit schrijf, 6 januari 2018, is Cees aangekomen in Bamako, Mali. 
Casper heeft hem vanuit Bamako opgehaald en vandaag rijden zij naar Manantali, naar Cool-camp-mali, het aan de rivier de Baffele gelegen huis met 2 gastenhutten van Casper Jansen (www.coolcampmali.com). 

Na het gereedkomen van de nieuwbouw van de toiletten bij de markt, waar ik in de vorige nieuwsbrief van oktober 2017 over schreef, kreeg Casper bezoek van de  inmiddels gepensioneerde hoofdonderwijzer van de school in Maréna, Famakan Keita. Hij bracht een brief mee voor Cees en Addie, waarin hij vraagt om electrische verlichting in de 3 schoolgebouwen.
Sinds de bouw van de grote stuwdam in de Baffele, reden waarom 34 dorpen indertijd omstreeks 1980 verplaatst zijn (w.o. Maréna, Tintilla en Nantéla) was de electriciteitsvoorziening ter plekke niet verder gekomen dan Manantali. Nu anno 2017 is de electriciteitsvoorziening – ja werkelijk - doorgetrokken langs de weg naar deze drie dorpen, maar niet naar de schoolgebouwen! Lieve mensen, dit is voor ons hier in Nederland toch ondenkbaar!
Cees en Casper gaan de situatie bekijken. Wat zal het bijzonder zijn dat er ook activiteiten kunnen zijn in de schoolgebouwen, als het ’s avonds donker is geworden. In het hoofdgebouw en de schoolgebouwen van Le Bon Berger in Manantali was er indertijd direct licht. M’Bimba, de initiator en directeur van Le Bon Berger, werkt immers op de stuwdam. Hij geeft daarom ook ’s avonds Engelse les voor ieder die dat wil. Daarom konden we ook in 2013  - bij ons bezoek samen met Elske – kerstfeest vieren ’s avonds/nachts in Le Bon Berger, met de kleine groep christenen uit Solo.
De rekening van het Maliproject blijft open voor  welkome giften: bankrekening van de Diaconie van de Hofkerk NL66SNSB 0908 763 743 onder vermelding van MALIPROJECT.


Informatie: Cees van der Sluijs en Addie van der Sluijs-Goud, T0547-333448, alsmede www.maliproject.nl. ​

Aanpak bouw toiletten + kranen bij markthallen Manantali
Nieuwsbrief oktober 2017

Beste Maliproject-vrienden,
 
Eerst even een terugblik:
 
In februari 2007 is het Maliproject van start gegaan. We zijn toen begonnen met de fondswerving voor de bouw van een schoolgebouw met 3 klaslokalen voor de bovenbouw in het dorp Maréna . Inmiddels – medio oktober 2017 – zijn we ruim 10 jaar verder en zijn er  in de regio Bafoulabé in het Zuidwesten van Mali totaal 4 van deze schoolgebouwen gebouwd mèt toiletgebouwtjes, een hoofdgebouw voor de chr. Le Bon Berger school, een kerkgebouw in Sollo, een chr. radiostation Kanuyah (de Liefde van God) en kleine leesbibliotheken in iedere school. Twee oude, bestaande schoolgebouwen zijn gerenoveerd.
 
Vanaf medio 2016 tot medio 2017 zijn onder leiding van Casper Jansen ruim 30 drinkwaterputten/pompen gerepareerd en enkel pompen zijn vervangen door nieuwe.
 
Inmiddels heeft zich de volgende vraag via Casper aangemeld: doet het Maliproject mee met de bouw van duurzaamgebouwde toiletten bij de markthallen in Manantali? Daarbij worden ook kraantjes voor handenwassen gemonteerd. We hebben toegezegd dat het Maliproject de helft van het begrote bedrag zal bijdragen, t.w. € 2.000,-.
Het moment waarop ik dit schrijf, half oktober 2017, heeft het Maliproject nog ruim € 4.000,- in kas.
De rekening van het Maliproject blijft open voor Uw welkome giften: bankrekening van de Diaconie van de Hofkerk NL66SNSB 0908 763 743 onder vermelding van MALIPROJECT.
 
 
Informatie: Cees van der Sluijs en Addie van der Sluijs-Goud, T0547-333448, alsmede www.maliproject.nl.

Maliproject, nieuwsbrief maart 2016: Beste vrienden en sponsoren van het Maliproject

Op 1 maart jl. ontvingen we een voortgangsbericht van M’Bimba Dembélé over Le Bon Berger, de basisschool en inmiddels ook de middelbare school, die door ons scholenbouwproject kunnen beschikken over een multifunctioneel hoofdgebouw en 6 klaslokalen met toiletgebouw. Hij meldt ons dat het schoolterrein inmiddels is geëgaliseerd en voorzien van een omheining. Voor de mooie beplanting rondom het hoofdgebouw is inmiddels ook een watervoorziening aangebracht. Drinkwatervoorziening is op niveau. Sinds november worden er op de school videolessen gegeven, voor de peuters van de crèche tot en met de leerlingen van de middelbare school. Geen enkele leerling wil deze lessen missen!

M’Bimba meldt dat de Sousprefect (enigszins te vergelijken met de commissaris van de koning bij ons) voor de regio Bafoulabé in november jl 2015, burgemeesters en hoofden van scholen had uitgenodigd voor een bijeenkomst: een heel nieuw initiatief, iets wat nog niet eerder plaatsvond in Mali. Kopieën over resultaten van de ongeveer 40 scholen werden uitgereikt èn, meldt M’Bimba, onze middelbare school stond bovenaan de lijst! Vanwege een voor hem onduidelijke reden, stond de basisschool als 13e (van de ruim 40 scholen) op de lijst. M’Bimba voegt er nog aan toe: Van Manantali, tot Kita, Kayes en Bamako, weet iedereen en vertelt men dat ook elkaar, dat onze leerlingen beslist de beste zijn van de regio, zelfs vergeleken met de leerlingen in Bamako! Misschien herinnert U zich nog wel de foto, genomen tijdens ons verblijf in 2011. Het hoofdgebouw was toen in aanbouw en bij het schoolterrein is toen een groot bord gezet: School Le Bon Berger en met dikke rode letters stond daaronder: Discipline – Travail (werken) – Persévérance (doorzettingsvermogen), de kernwoorden voor de enige christelijke school in de regio.

Lieve mensen, bemoedigende ontwikkelingen. Bij het begin van ons scholenbouwproject hebben wij duidelijk gemaakt,dat ons project voorwaardenscheppend is voor het geven van onderwijs in dát gedeelte van Mali: bouwen van lokalen en toiletten en ter beschikking stellen van kleine bibliotheken. De uitvoering van het onderwijs en het managen van de scholen, blijft een zaak en de verantwoordelijkheid van de Malinezen zèlf, zowel in Maréna,Tintilla(overheidsscholen)alsin de cité van Manantali (le Bon Berger, een particuliere school).

Picture
Wat betreft de huidige bezigheden van het maliproject: Casper (www.coolcampmali.com) is met inschakeling van de plaatselijke bevolking bezig de drinkwaterpompen te vervangen/te vernieuwen in de regio van het maliproject(woorden van Casper: je kan de mensen hier toch niet uit waterplassen op de grond laten drinken?). Werkzaamheden verlopen soms moeizaam; her en der blijkt dat volledige vervanging van de pomp de beste optie is (kosten € 270,- per pomp, zie ook onze vorige nieuwsbrief, november 2015). We hebben zeer regelmatig kontakt met Casper en eens te meer zijn we er ons van bewust, dat dit alles niet mogelijk zou zijn als Casper niet op onze Mali-weg was gekomen! Graag gaan we dus, samen met Casper, op deze Mali-weg verder, maar daarbij zijn we afhankelijk van steun van U allen. Heel hartelijk dank voor Uw giften tot nu toe.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.